Predno začnemo govoriti o beljenju zob zob si vzemimo minuto in spoznajmo našega sovražnika. Kaj pravzaprav je zobno zabarvanje?

Vsak od naših zob je zgrajen iz dentina in zunanjega skleninskega plašča, ki ščiti zobe. Ko pridejo stvari (hrana, cigaretni dim, kava, čaji itd.) v ustno votlino, postopno tvorijo plast oblog na zobni sklenini.
Zobozdravnik lahko očisti to plast mehansko ali s kemikalijami. Celo ščetkanje zob lahko delno očisti te obloge, sploh v kombinaciji z abrazivno zobno pasto. Sploh zobne paste z učinkom beljenja so še bolj grobe do the oblog in tudi sklenine.

Problem nastane, ker zabarvanja iz teh oblog z leti prodirajo v sklenino. Skleninska plast je narejena iz hidroksiapatitnih kristalov, ki imajo mikroskopsko heksagonalno obliko prizem, med njimi pa je prostor. Sklenina je porozna, zato lahko barvila pronicajo skozi njo vse do dentina. Globoka zabarvanja niso škodljiva, vendar niso privlačna.

Tu pride na vrsto pravo beljenje zob. V belila vsebujejo kemikalije, ki pronicajo v sklenino in prožijo kemično reakcijo (specifično oksidacijo), ki povzroči razpad barvil. Prav tako posvetlijo tudi naravno bolj rumenkaste zobe (zaradi povsem prozorne sklenine) ali pa zobe zabarvane zaradi jemanja določenih zdravil v času razvoja zob.

Večina belil vsebuje karbamidni peroksid ali vodikov peroksid. Ko je karbamidni peroksid apliciran na zobe, razpade na vodikov peroksid in ureo. Vodikov peroksid je aktivni belilni agent, seveda pa mora biti v belilu še kup drugih kemikalij, ki preprečujejo neželene učinke.

[blockquote class="alignright"]Za vsakega pacienta izberemo specifično metodo.[/blockquote]

Beljenje zob pod nadzorom zobozdravnika vsebuje kontrolirano uporabo karbamidnega ali vodikovega peroksida, z izbrano koncentracijo za določenega pacienta. Zobozdravnik belilni gel nanese v ordinaciji, ali pa pripravi pacientu nosilce, s katerimi belilo v nižjih koncentracijah nanaša doma.

Pred beljenjem zobe očistimo, popravimo neustrezne plombe in se prepričamo, da so pacientove dlesni zdrave.

Večina sredstev za beljenje zob v ordinaciji vsebuje 15 do 35 % vodikov peroksid, ki se aktivira s kemijsko ali svetlobno reakcijo. (Nekaj zadnjih raziskav pod vprašanje postavlja uporabo luči za aktivacijo gela, ker lahko močna luč s segrevanjem v kombinaciji z belilom preveč vzdraži zobno pulpo – živec)

Zobozdravnik nežno spolira vaše zobe in nato namesti zaščitno bariero za dlesni. Nato nanese belilni gel in ga po določenem času izpere in ponovno nekajkrat nanese. S tem postopkom lahko dosežemo posvetlitev temnih zob za do 6 nians v samo 1 uri.

Za beljenje doma preko noči pa se uporablja 10 do 20% karbamidni peroksid, ki vsebuje še ostale sestavine in dodane arome. Vsebujejo tudi natrijev fluorid, ki zmanjšuje občutljivost zob in poveča njihovo trdoto.
Zobozdravnik naredi odtise vaših zob na podlagi katerih zobotehnik pripravi gumijaste nosilce, v katere nato pacient vbrizga belilno sredstvo in jih nosi preko noči tudi do nekaj tednov.
Pogosto uporabljamo beljenje doma v povezavi z beljenjem v ordinaciji pri hudih tetraciklinskih zabarvanjih, in tako dosežemo posvetlitev zob tudi do 15 nians.

PROMOCIJA - Bel nasmeh za 299 EUR

Naročite se zdaj, in si zagotovite beljenje zob do 200 EUR ceneje. 

Kako poteka beljenje

1

Zobozdravnik opravi stomatološki pregled in screening raka.

2

Na podlagi pogovora in pregleda izberemo ustrezno metodo beljenja.

3

Pričnemo z beljenjem zob že v istem obisku.

4

Ordinacijo zapustite samozavestnejši in nasmejani.